Vitamine B12, we kunnen niet zonder

Vitamine B12Vitamine B, dat is die vitamine waar je energie van krijgt, horen we je denken. Zo kennen we ze namelijk. Op de potjes vitaminepillen staat groot ‘ENERGIE’ als de pil in kwestie boordevol B-vitamines zit. Het klopt dat de B-vitamines het één en ander te maken hebben met energie, maar er is meer. Er is zelfs zoveel meer dat een tekort ernstige gevolgen kan hebben.

 Vitamine B12 en een gastric operatie

 Na een gastric operatie, heb je meer kans op een tekort aan vitamine B12 (ook wel cobalamine), omdat het minder goed wordt opgenomen door het lichaam. Een belangrijk eiwit dat hiervoor nodig is, is maar in beperkte mate aanwezig na een gastric operatie. Dit betekent ook meteen dat zodra er een tekort is ontstaan, deze alleen nog op te heffen is door het spuiten van injecties met vitamine B12. Het beste is natuurlijk om dit te voorkomen. Het is dus erg belangrijk om te zorgen dat je genoeg vitamine B12 binnenkrijgt. In elk geval 2,8 microgram per dag.

Waarom hebben we het nodig?

 Vitamine B12 is erg belangrijk en het is raadzaam om te proberen een tekort echt te voorkomen. Waarom? Omdat we vitamine B12 nodig hebben voor het aanmaken van DNA, wat in elke lichaamscel terugkomt. DNA is cruciaal om jou als mens uniek te maken. Het is te vergelijken met de gebruiksaanwijzing van het menselijk lichaam. Zonder het DNA zou je lijf niet weten welke kleur haar je hebt, of welke functie de cellen in bijvoorbeeld je lever hebben. Als cellen zich gaan vermenigvuldigen, is daar vitamine B12 nodig. Het is dus een essentiële factor voor groei, omdat je per dag miljarden nieuwe cellen aanmaakt.

Daarbij komt dat vitamine B12 nodig is voor het aanmaken van rode bloedcellen. Deze rode bloedcellen zorgen er bijvoorbeeld voor dat zuurstof vanuit onze longen door het hele lichaam wordt gebracht. Hierdoor kan een tekort aan vitamine B12 voor een vorm van bloedarmoede zorgen. Als laatste is vitamine B12 belangrijk voor de opbouw en werking van het zenuwstelsel.

Hebben we je er al van kunnen overtuigen dat we echt niet zonder deze vitamine kunnen?

 Maar waar zit het dan allemaal in?

Het is niet lastig om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te komen als je dierlijke producten eet. In deze producten komt de vitamine B12 namelijk van nature al voor. Denk aan melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren. Maar ben je vegetarisch, dan is het wat lastiger om aan de juiste hoeveelheid te komen. Veel vleesvervangers bevatten hedendaags toegevoegde B12 om tekorten helpen te voorkomen. Als veganist kun je erg moeilijk aan genoeg vitamine B12 komen. De enige manier om dan aan de aanbevolen hoeveelheid te komen, is het innemen van supplementen. Deze zijn bij de drogist te verkrijgen. In veel supermarkten is er ook sojamelk met toegevoegd vitamine B12 te koop. En gistextract, zoals Marmite, bevat (toegevoegd) vitamine B12 en kan als aanvulling op de supplementen worden genomen.

Om een idee te krijgen wat je kunt eten en drinken om aan genoeg vitamine B12 te komen, hebben we van een paar producten de hoeveelheid vitamine B12 die ze bevatten op een rijtje gezet. Onthoud hierbij dat 2,8 microgram de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is:

 • 150 ml, oftewel een glas halfvolle melk. 0,6 microgram
 • 200 ml of een schaaltje yoghurt. 1,0 microgram
 • 75 gram rundvlees. 2,5 microgram
 • 75 gram varkensvlees. 0,8 microgram
 • Een middelgroot ei. 0,6 microgram
 • 100 gram witvis zoals kabeljauw. 2,0 microgram

Wanneer je het per 100 gram bekijkt, zijn dit de vleesproducten waar veel vitamine B12 in te vinden is:

 • Leverworst
 • (Runder)gehakt
 • Filet americain
 • Hamburger
 • Snijworst

 Een tekort, wat nu?

Omdat het lichaam vitamine B12 opslaat en dus een voorraadje heeft, wordt een tekort pas na lange tijd aantoonbaar. Vaak na enkele maanden, of zelfs pas na een jaar. Je lichaam maakt eerst de reserves op het opgeslagen heeft. Dit betekent dus dat je al maanden van je reserve vitamine B12 kan leven en dus een tekort aan het opbouwen bent, maar hier niets van merkt. Helaas als je eenmaal een tekort hebt ontwikkeld, kom je er niet makkelijk meer vanaf.

De eerste klachten die kunnen optreden bij een tekort aan vitamine B12 zijn:

 • Bleek zien,
 • een slap en moe gevoel,
 • licht in het hoofd,
 • een gebrek aan eetlust.

Bij een langdurig tekort, kunnen de gevolgen ernstig zijn. Een tekort beïnvloedt veel delen van je lichaam. Van hart- en vaatproblemen tot neurologische afwijkingen en psychische problemen. Mocht je één van de bovengenoemde klachten ervaren, is het raadzaam dit een keer aan te geven bij je huisarts.

Let wel; veel huisartsen hebben weinig verstand van een tekort aan vitamine B12 na een gastric operatie. Wanneer je echt klachten ervaart en de huisarts je niet verder kan helpen, raden wij je aan contact te zoeken met een specialist.

Een teveel aan vitamine B12 heeft, wat onderzoek tot zover naar voren heeft gebracht, geen nadelige gevolgen.

Mocht je nog wat extra informatie willen opzoeken over deze of andere vitamines; www.voedingscentrum.nl is een betrouwbare bron.

 

LET OP: Wij zijn geen specialisten. Bij medische vragen of problemen raden wij u te allen tijde aan contact op te nemen met een specialist. Gastric.nl sluit elke aansprakelijkheid uit wanneer informatie in dit artikel niet correct, onvolledig of niet tijdig overkomt, evenals indien er schade ontstaat ten gevolge van dit artikel. 

0 Comments

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

Controlecode * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

©2017 Gastric.nl | Alle rechten voorbehouden | Website Ontwikkeling door Startsterk.nl | Algemene Voorwaarden | Disclaimer

Log in with your credentials

Forgot your details?